Vädersökning

Ort, postnummer eller land

Ovädersvarningar

Add to iGoogle

Våra stormcentraler

Väder Alarm Sverige

Vädret i Åre Vädret i Göteborg Vädret i Karlstad Vädret i Kiruna Vädret i Kristianstad Vädret i Luleå Vädret i Malmö Vädret i Norrköping Vädret i Örebro Vädret i Sälen Vädret i Söderhamn Vädret i Stekenjokk Vädret i Stockholm Vädret i Sundsvall Vädret i Visby Vädret i Arvidsjaur

Vädersituation

Väder Sverige

Radar

Radar Sverige Radar SverigeRadar Sverige

Moln - Nederbörd

Moln - Nederbörd Sverige

Temperatur

Temperatur Sverige

På Väder Alarm hittar du aktuell väderinformation, lokala väderprognoser och många nyttiga uppgifter om ämnet väder. Tack vare våra högupplösta väderradarinformationer och pinfärska ovädersvarningar blir det inga fler obehagliga överraskningar.

Högsta temperaturer

1.Haparanda19.2 °C
2.Svartbyn18.9 °C
3.Pajala A18.2 °C
4.Ylinenjarvi17.7 °C
5.Ölands Norra Udde 17.5 °C

Lägsta temperaturer

1.Kvikkjokk Arrenjarka A-1.7 °C
2.Åsele-1.6 °C
3.Tjakaape-1.2 °C
4.Tarfala-0.9 °C
5.Naimakka-0.7 °C

Vindbyar

1.Söderarm44 km/h
2.Stekenjokk39 km/h
3.Tarfala39 km/h
4.Ölands Norra Udde 35 km/h
5.Naimakka33 km/h

Nederbörd

1.Karlsborg5 l/m²
2.Hästveda4 l/m²
3.Linkoping4 l/m²
4.Hallhaxasen3 l/m²
5.Börtnan2 l/m²

Klimatet i Sverige

Trots sitt läge mellan 55:e och 70:e breddgraden, nordlig latitud, har Sverige ett relativt tempererat klimat. Detta tack vare den varma Golfströmmen utanför Norges kust och de västliga vindar. Landet kan i princip delas in i tre klimatzoner. Den södra delen präglas med sin närhet till Atlanten av ett maritimt klimat, landets inre har ett mer kontinentalt klimat och helt upp i norr finns det subarktiska klimatet. Detta är anledningen till att 90 procent av jordbruksmarken finns i det mildare södra och mellersta Sverige.

Det är betydande skillnader i dagarnas längd mellan vinter och sommar. I till exempel Stockholm är vintern är ganska mörk med 6 timmars dagsljus, medan sommaren har hela 18 timmars dagsljus. I de norra delarna av landet kan man på sommaren t.o.m. beundra midnattssolen. I Sveriges nordligaste stad, Kiruna, går solen under 50 dagar på sommaren inte ner alls. Omvänt så syns den aldrig helt och hållet under 20 dagar på vintern, den så kallade polarnatten.

Temperaturskillnaden mellan norra och södra Sverige är följaktligen markant under vintermånaden januari, mellan Kirunas medeltemperatur på -16 grader och Malmös 0 grader. Vintrarna kan vara mycket kalla i hela landet. Temperaturer på ner till -40 grader är inte någon ovanlighet i norr. De genomsnittliga temperaturerna under sommarmånaden juli ligger i olika landsdelar mellan 12 och 18 grader. På sommaren kan det också uppnås ganska höga temperaturer, runt 30 grader. Den hittills högsta temperaturen uppmättes 1947 i Målilla och 1933 i Ultuna, med 38 grader.

Nederbörd faller året om i Sverige, med ett genomsnitt på 500-800 liter per kvadratmeter. Månaderna februari och mars har i regel minst nederbörd, i kontrast till juli och augusti då man kan vänta sig den mesta nederbörden. Huvudstaden Stockholm är relativt torr, med cirka 530 liter nederbörd per kvadratmeter och år.  I allmänhet ökar de årliga nederbördsmängderna från öster till väster. Det är alltså på Östersjökusten, på kusten i Småland och på Öland, och i vissa fjälldalar som det faller mindre nederbörd, ca 500 liter per kvadratmeter och år, än i sydvästra Sverige. I vissa regioner vid Kattegatt faller det samtidigt i genomsnitt 1000 till 1200 liter nederbörd per kvadratmeter och år. I ledarposition ligger vissa trakter i de norra fjällregionerna, där det kan falla upp till 2000 liter nederbörd per kvadratmeter och år.

Längsta solskenstid hittar man också längs Östersjökusten, samt på öarna Gotland och Öland i Östersjön, med i genomsnitt upp till 2000 soltimmar per år. På de stora sjöarna Vänern och Mälaren skiner solen också ganska ofta, med något över 1800 timmar. I de nordvästra fjälltrakterna får man räkna med det i genomsnitt lägsta antalet soltimmar. Här skiner solen ibland bara knappt 1000 timmar per år.